Het jongerenonderzoek 2025: online magazines in de lift en positieve beoordeling magazinereclame

Het online lezen van magazines is onder jongeren flink gestegen. Ook koopt bijna de helft van de jongeren nog wel eens een los magazine.

Dit blijkt uit het grote jongerenonderzoek dat jaarlijks wordt uitgevoerd door MediaTest in samenwerking met Mediahuis. Het Grote Jongerenonderzoek is hét onderzoek waar het gedrag, de visie en het gebruik van media onder jongeren wordt onderzocht. . In totaal hebben 2.755 jongeren hun mening gegeven over uiteenlopende onderwerpen, zoals social media, kijkgedrag, nieuwsvoorziening, advertising, audio, magazines, financien, duurzaamheid, dagelijks leven, merken, pesten, innovatie, normen en waarden.

Online magazines in de lift

Het online lezen van magazines is onder jongeren flink gestegen, namelijk van 17% naar 24% ten opzichte van vorig jaar. Vooral onder mannen tussen 29-35 jaar is de groei groot. Maar liefst 39% van hen leest nu wel eens een online magazine en dat was vorig jaar nog 26%. Ook vrouwen in deze leeftijdscategorie lezen het vaakst online magazines (23%). De jongste groep jongeren (15-21 jaar) leest het minst online magazines (16%).

Eenderde jongeren leest papieren magazine

Een derde van de jongeren (33%) leest nog wel eens een gedrukt magazine. De groep van 29 tot 35 jaar is het meest trouw aan papier (37%), Vrouwen lezen het vaakst fysieke magazines: 42% van de vrouwen in deze leeftijdscategorie leest nog regelmatig een papieren tijdschrift.

Van de papieren lezers zegt 27% een abonnement te hebben. Dit is een lichte stijging ten opzichte van vorig jaar. Opvallend hierbij is dat mannen hierin duidelijk trouwer zijn dan vrouwen (34% vs. 21%). Bijna de helft van de jongeren (46%) koopt nog wel eens een los tijdschrift. 29- tot 35-jarigen doen dit het vaakst (53%), en vooral vrouwen zijn hierin actiever dan mannen (53% vs. 39%). 31% van de jongeren geeft aan nooit zelf een magazine te kopen. De jongste jongeren (15-21 jaar) geven dat het vaakst aan (35%).

Jongeren hebben positieve reclamebeleving bij magazines

Jongeren beoordelen buitenreclame en advertenties in kranten en tijdschriften als meest positief. Online reclame op smartphone of laptop wordt nog steeds het vaakst irritant gevonden. Wel zijn jongeren over alle vormen van reclame positiever dan in 2024. Jongeren vinden het irritanter dan vorig jaar als een reclame te lang duurt of steeds opnieuw voorbijkomt (herhaling). Opdringerigheid staat op de derde plek van reclame-ergernis.

% (zeer) negatief over:

Download de whitepaper.

Deel dit artikel