Zes op tien Nederlanders wil meer lezen

53 procent ervaart moeite met tijd vrijmaken voor lezen en ruim 62 procent van alle Nederlanders geeft aan dat zij meer willen lezen.

Amsterdam, 22 september 2023 – Ruim 62 procent van alle Nederlanders geeft aan dat zij meer willen lezen. Dit blijkt uit onderzoek van Magazine Media Associatie (MMA) onder 1.067 Nederlanders, uitgevoerd door Panelwizard. Ondanks de leesbehoefte vindt 53 procent het lastig om hiervoor tijd vrij te maken. Onder jongvolwassenen geldt dit zelfs voor driekwart van de respondenten.

Hoewel Nederlanders moeite ervaren om tijd vrij te maken voor lezen, heeft het een ontspannend effect op maar liefst 68 procent van hen. Volgens de Hersenstichting is een goede balans tussen spanning én ontspanning ontzettend belangrijk. Zo is (gezonde)
stress nuttig voor energie en focus, maar is het ook belangrijk om hersenen rust en ruimte te geven voor herstel. Hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder legt dit uit: “Cognitieve inspanning, zoals lezen, helpt in tijden van spanning of stress bij het
activeren en controleren van de goede netwerken en de emotieregulatie in de hersenschors. Deze netwerken fungeren als rem voor die negatieve emoties en filteren allerlei informatie.”

Lezen versus schermtijd

Schermtijd is een mogelijke boosdoener van het feit dat Nederlanders moeite ervaren met tijd vrijmaken voor lezen. Bijna zeven op de tien Nederlanders wordt namelijk weleens afgeleid door digitale prikkels uit de omgeving. Voor twintigers geldt dit zelfs voor negen op de tien respondenten. Scherder betreurt dat mensen niet toekomen aan lezen, zeker in vergelijking met de hoeveelheid schermtijd: “Lezen is een verrijking van je brein. Je ontwikkelt je, je gaat over dingen nadenken, je gaat fantaseren. Tijdens schermtijd gaat je aandachtscapaciteit juist met name achteruit. Het zorgt voor een zogeheten braindrain: het wegvloeien van kennis.”

Leesdrang leidt niet tot lezen

Met 74 procent willen vooral jongvolwassenen meer lezen. Toch leidt die behoefte niet tot het gewenste effect. Zo leest twaalf procent van de respondenten helemaal niet en van de mensen die nu wel aan lezen toekomen, leest de helft korter dan hij of zij zou willen. Voor zo vitaal mogelijke hersenen is lezen essentieel volgens Erik Scherder. Dit begint volgens hem bij bewustwording: “Je moet je van jongs af aan al inspannen, door bijvoorbeeld aandachtig te lezen. Zo bouw je een cognitieve reserve op. Het gaat er hierbij dus om of je moeite doet en je je intellectueel inspant. Dan activeer je pas de goede netwerken. Je hoeft hiervoor geen structurele lezer te zijn. Op het moment dat je stress of spanning ervaart, kan je gaan lezen ter ontspanning of afleiding.”

Lees het trendrapport onderzoek stress en lezen:

Zie hier artikel over dit onderzoek in De Telegraaf.

Over Media Magazine Associatie

Media Magazine Associatie (MMA) is de brancheorganisatie voor multimedialemagazinemerken in Nederland. MMA houdt zich bezig met het actief ondersteunen van haar leden en het delen van kennis over ontwikkelingen in de branche voor een gezond en toekomstbestendig medialandschap. Voor meer informatie: https://mma.nl/

Deel dit artikel