Social Media Monitor

Nieuwe cijfers MMA Social Media Monitor beschikbaar

Instagram, YouTube en Pinterest groeien stevig door, Facebook en Twitter stabiel.

Geheel in lijn met de algemene ontwikkeling van de social media kanalen, zien we bij de magazinemedia branche een stijging van Instagram, YouTube en Pinterest en is er geen groei meer in het aantal volgers op Facebook en Twitter. Instagram groeit binnen de magazinemedia branche het snelst (+13%). Instagram heeft inmiddels een aandeel van 23% en is daarmee verantwoordelijk voor bijna een kwart van alle volgers  van magazinemerken op social media. YouTube groeit met 8% en Pinterest met 5%. Het aantal likes/volgers van magazinemerken bedraagt in het vierde kwartaal van 2018 15,7 miljoen.

Google+ is vanaf deze meting niet meer meegenomen. Al enige tijd waren er nauwelijks veranderingen zichtbaar en Google heeft recent in relatieve stilte de stekker uit haar social media platform getrokken.

Aandelen per kanaal

Binnen de magazinemedia branche heeft Facebook nog wel het grootste aantal likes/volgers (56%), maar het aandeel neemt af en ook Twitter verliest langzaam terrein. Het aandeel van Twitter bedraagt momenteel 14% . Instagram is inmiddels het tweede kanaal op social met 23%. Het aandeel van YouTube neemt toe, maar is nog klein (3,4%). Het aandeel van Pinterest blijft stabiel (3,6%).

Populairste magazinemerken op social media

De top 5 van meest populaire magazinemerken op social media laat ten opzichte van Q3 2018 geen veranderingen zien en bestaat uit Playboy, LINDA., vtwonen, Voetbal International en ELLE. De sterkste groei (overall) van het aantal likes/volgers in Q4 2018 zijn ELLE Decoration (+21%), LINDA. Meiden (+13%), vtwonen (+10%), Bicycling (+10%) en JFK (+9%). Onder de stijgers zijn dit kwartaal weer veel jongeren magazinemerken te vinden. Ook veel woon magazinemerken behoren tot de hoogste stijgers.

Engagement hoogst bij special interest en jongerenmagazines

De top 15 van magazinemerken met de hoogste engagementscore wordt op Facebook gedomineerd door de special interest magazines (golf, zeilen, fietsen, buitenleven), en vooral de fietsmerken. Op Instagram domineren de jongerenmagazinemerken. Hoewel engagement scores per maand sterk kunnen wisselen (momentopname), zien we elke meting special interest merken en jongerenmerken bovenaan staan als het gaat om engagement. Jongeren zijn fanatieke delers van content en special interest merken bedienen een doelgroep die een specifieke passie delen, beiden bevorderen de interactie. Royalty merken (Royalty en Vorsten),  en enkele rtv merken (VPRO-gids en Visie) staan ook elke keer hoog genoteerd op Instagram.

Over de monitor

Met de MMA Social Media Monitor wordt op overkoepelend niveau een beeld verkregen van magazinemerken op social media. Het rapport geeft inzicht in het totaal aantal likes/followers van magazine merken per kanaal en het aandeel van elk sociaal netwerk binnen de magazine media branche. Tevens wordt een top 25 samengesteld van magazinemerken met het hoogste aantal likes/followers en een top 10 per kanaal. Daarnaast geeft de monitor ook inzicht in welke magazine categorieën op welke kanalen het grootst zijn en zijn engagement scores van Facebook en Instagram toegevoegd. De interactie op Facebook en Instagram zijn berekend aan de hand van een zogenaamde IPM score (Interaction per 1000 fans/Interaction per thousand followers). De IPM score meet de interactie en betrokkenheid van de afgelopen 30 dagen. Bij Facebook is een IPM van 4 gemiddeld, de ideale IPM voor Instagram is 20+.

De MMA Social Media Monitor verschijnt elk kwartaal. Zo worden ontwikkelingen en verschuivingen markt-breed zichtbaar. De monitor is voor de tiende keer gepubliceerd. In de monitor worden momenteel 137 magazinemerken gemeten. Voor de gemeten merken betreft het de Nederlandse accounts.

Deel dit artikel