Kabinet legt motie Eerste Kamer over btw-verhoging naast zich neer

Het kabinet legt de vorige week aangenomen motie van de Eerste Kamer rondom de btw-verhoging op cultuur en journalistiek naast zich neer. In die motie wordt opgeroepen de verhoging in een apart wetsvoorstel te gieten.

Minister Heinen (Financiën) en staatssecretaris Idsinga (Fiscaliteit en Belastingdienst) stellen dat er “zwaarwegende redenen zijn” om de btw-plannen in een integraal belastingplan op te nemen.

Onder meer de Raad van State gaf het kabinet afgelopen september het advies de btw-verhoging in een apart wetsvoorstel te regelen. Dat is parlementair zorgvuldiger en biedt zowel de Tweede als Eerste Kamer voldoende tijd om zich over die plannen te beraden. Uit een vrijdag verstuurde brief aan de voorzitter van de Eerste Kamer blijkt dat het Kabinet daar geen gehoor aan geeft. “Het door het kabinet voorgestelde lastenpakket vindt een balans in de prioriteiten van het kabinet, zoals koopkrachtverbetering voor werkenden, lastenverlichting voor ondernemers en een financieel gedegen beeld. De maatregelen die dienen als dekking kunnen niet los worden gezien van de rest van dit integrale pakket”, aldus Heinen en Idsinga. Volgens het kabinet doorloopt het belastingplan waar de btw-verhoging onderdeel van is “een volledige parlementaire behandeling waardoor naar mening van het kabinet het parlement in de gelegenheid gesteld wordt om zijn wetgevende, vertegenwoordigende en controlerende rol te vervullen”. Het kabinet heeft daarom besloten geen uitvoering te geven aan de vorige week aangenomen motie en houdt het Belastingplan 2025 ongewijzigd aan.

Deel dit artikel