Het veranderende reclame- en medialandschap zorgen voor snelle groei native advertising

Waar traditionele advertenties, sociale media en zoekmachines vandaag fundamenteel anders functioneren, blijven de legacy media standvastige bakens van betrouwbaarheid die merken en het publiek kunnen verenigen.

Jesper Laursen, de oprichter van het Native Advertising Institute, was een van de internationale topsprekers op het Magnify event dat op 21 september 2023 plaatsvond in Zaventem. Op het congres, dat jaarlijks door de Belgische branchevereniging voor magazinemedia wordt georganiseerd, vertelde de Deen over de snelle opmars, de kansen en de rooskleurige vooruitzichten van native advertising.

Snelle opmars

Sinds 2015 gaat de native advertising industrie er sterk op vooruit. Vorig jaar was de globale native advertising-markt 100 miljard dollar waard, in 2028 zou de teller al op 189 miljard dollar kunnen staan. De voedingsbodem van de snelle groei en de mooie vooruitzichten van native advertising schuilt volgens Laursen in het veranderende reclame- en medialandschap. Waar traditionele advertenties, sociale media en zoekmachines vandaag fundamenteel anders functioneren, blijven de legacy media standvastige bakens van betrouwbaarheid die merken en het publiek kunnen verenigen.

Een nieuwe context

“Traditionele advertenties werken niet meer zoals vroeger.” In 1994 haalde de eerste klikbare advertentie ooit een clickthrough rate (CTR) van wel 44%. Tegenwoordig mogen adverteerders al blij zijn met een CTR van een handvol procentpunten. Miljoenen internetgebruikers beschikken nu eenmaal over een adblocker en tot overmaat van ramp halen click farms en bots de betrouwbaarheid van de gemeten cijfers onderuit.

“Sociale media werken niet meer zoals vroeger.” Terwijl de bereikstatistieken kelderen, is het een stuk duurder om op de sociale mediakanalen te adverteren. Neem nu Facebook: de kosten liggen er vandaag 33% hoger, en dat in ruil voor een reach die slechts 5,6% bedraagt – volgens Meta, experts schatten het reële bereik op circa 1%.

“Search werkt niet meer zoals vroeger.” Zoekmachines leiden mensen minder snel naar andere websites. Google en co proberen steeds vaker zelf een antwoord te bieden op een zoekopdracht, om internetgebruikers op die manier langer aan boord te houden. De gezwinde opmars van generatieve AI zal die evolutie allicht nog een boost geven.

Snijpunt van merk, uitgever en publiek

“De legacy media werken wél nog zoals vroeger.” Volgens Jesper Laursen komen adverteerders die de recente ontwikkelingen analyseren onvermijdelijk uit bij de traditionele mediatitels, en meer bepaald bij native advertising. Die vorm van content marketing “ligt dan ook perfect op het snijpunt van het merk, de uitgever en het publiek”.

Native advertising geldt als het centrum van de zogenaamde ‘Value Venn’ en verenigt feilloos de belangen van de drie partijen. Mediaconsumenten zijn uit op relevante en kwalitatieve content. Merken zetten hun expertise in om die content te produceren. De legacy media beschikken over een platform met de nodige credibiliteit en brengen beide kampen samen.

Kansen en uitdagingen

Aan de hand van een aantal cases formuleerde Laursen tot slot enkele opportuniteiten en uitdagingen. Zo blijkt dat merken het vaakst geschreven artikels inzetten, maar dat ook videocontent en podcasts kansen bieden. De toekomst van native advertising is multimediaal. Aan de andere kant zijn er de moeilijkheden rond het uitwerken van een geschikt pricingmodel. Ook blijkt het niet altijd eenvoudig om merken te overtuigen om pure reclameboodschappen te mijden en échte verhalen te vertellen – de basis van native advertising.

Bron: Native Advertising Institute

Lees meer bij WE Media magazine media

 

 

Deel dit artikel