Mediafederatie Academy: ChatGPT, content robots en auteursrecht

Doe mee aan deze bijeenkomst over huidige stand van zaken.

ChatGPT en AI robots hebben een enorme impact op o.a. onderwijs, bedrijfsleven en maatschappij. Denk ook aan beeld en kunst gemaakt door content robots als bijvoorbeeld DALL-E en Stable Diffusion. Of aan programma’s waarbij tekst omgezet wordt naar spraak of video. De sprekers geven een update over deze AI ontwikkelingen, gaan in op voor- en nadelen, (on)mogelijkheden, risico’s en leggen uit hoe het zit met auteursrecht.

Beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

Meld je direct aan.

Sprekers
Barend Last. Voormalig leraar en schoolleider in het basisonderwijs, nu werkzaam als docent, ontwikkelaar, trainer en onderwijskundig specialist binnen het mbo, hbo en wo. Barend is gespecialiseerd in onderwijsontwerp en -innovatie in combinatie met ICT en werkt(e) o.a.als onderwijsadviseur bij SURF en als blended learning specialist bij de Universiteit van Maastricht. Daarnaast is Barend auteur van diverse (kinder)boeken, waaronder ‘Blended learning in onderwijsontwerp’.

Dirk Visser. Prof. mr. Dirk J.G. Visser is hoogleraar intellectuele eigendom aan de Leiden Universiteit en advocaat bij Visser Schaap & Kreijger in Amsterdam. Publicaties van zijn hand: AI kunst, auteursrecht, bewijslast en informatieplicht en Robotkunst en auteursrecht.

Programma
12.00 uur – Lunch, inloop en registratie. Er is een uitgebreid lunchbuffet in het restaurant dus leuk als je ons vergezelt. Welkomstwoord door Wendy Woelders, programmamanager.

12.45 uur – ChatGPT en andere AI robots in de praktijk door Barend Last. Er zijn eindeloos veel toepassingen met ChatGPT te bedenken die het leven van marketeers, contentmakers, auteurs en docenten makkelijker kunnen maken. Met in potentie minder werkdruk, hogere productiviteit en zo meer tijd voor andere dingen. Tegelijkertijd raakt het voor sommigen ook een pijnpunt. Barend Last vertelt over de mogelijkheden en risico’s van met name ChatGPT, maar ook andere robots komen aan bod, zoals van tekst naar spraak of naar video. Interactieve sessie die ook inzicht geeft opvragen als: hoe werkt het? Wat krijg je bij de betaalde upgrade? Wat zijn goede prompts?

14.45 uur – Pauze

15.00 uur – AI Robots en auteursrecht, door professor Dirk Visser. Dirk geeft een overzicht van auteursrechtelijke en aanverwante vragen die programma’s als DALL-E, Stable Diffusion en ChatGPT oproepen. Willen we bijvoorbeeld een systeem dat menselijke makers probeert te beschermen tegen ‘oneerlijke concurrentie’ door robots? Is een content robot tegen te houden? En is het wenselijk dat te proberen?

17.00 uur – Plenaire afsluiting en einde programma.

Praktische informatie
Voor wie?
Iedereen met belangstelling voor de impact van content robots.
NB: nam je in het voorjaar deel aan de Trend Update met Barend Last en/of aan het lunchwebinarmet Dirk Visser? Dit event biedt op beide onderwerpen een update, verdieping en verbreding.

Wanneer?
Donderdag 9 november 2023, 12.00 – 17.00 uur

Waar?
Aristo meeting center Amsterdam, Teleportboulevard 100, 1043 EJ Amsterdam. Gelegen naast Station Sloterdijk.

Kosten?
MMA-leden mogen kosteloos deelnemen. Zij ontvangen een volledige subsidie.
MEVW en GAU-leden betalen € 115,-. Zij ontvangen een subsidie van € 100,-
Niet-leden: € 430,-

Voor meer informatie neem je contact op met projectmedewerker Floor Gerrits via
f.gerrits@mediafederatie.nl

Deel dit artikel