Mercurs-jurylid Nick Kivits: “De reportage is een van de mooiste journalistieke genres”

Op 4 november a.s. worden de Mercurs uitgereikt, tijdens de Mag Inspiration Day. De beste en meest impactvolle reportage ontvangt de Mercur Reportage van het Jaar. Mercurs-jurylid Nick Kivits: “De reportage is een van de mooiste journalistieke genres die er zijn. Als maker krijg je de kans je lezers, kijkers of luisteraars mee te nemen op reis. Je vertelt hen niet wat er gebeurt, maar laat het ze zien, proeven, ruiken en zelfs een beetje ervaren. En daarvoor moet je de deur uit, met je poten in de klei. Er is nog nooit een goede reportage gemaakt van achter een bureau.

Verhalenvertellers

Het feit dat de reportage je de deur uit dwingt, maakt het een genre die veel journalistiek handwerk vereist. Alle gesprekken die je voert, achtergrondinformatie die je verzamelt en sfeer die je opdoet, vormen samen een puzzel. Die stukjes in elkaar klikken tot een goed verhaal vind ik zelfs een van de mooiste dingen aan ons vak. Maar makkelijk is dat alleszins niet. Een goede reportage blaast een onderwerp leven in én geeft de lezer, kijker of luisteraar nieuwe inzichten. En dan moet een reportage ook nog eens de aandacht van de consument vast weten te houden. Op al die aspecten ga ik reportages die worden ingezonden voor de Mercurs beoordelen. Journalisten zijn van oudsher verhalenvertellers en bij geen enkel ander genre komt dat meer naar voren dan bij de reportage. Of het nou om een geschreven reportage gaat of om een videoreportage, podcast, radio-uitzending of een onderdompelbeleving in virtual reality.”

Criteria

Voor deze categorie komen oorspronkelijke Nederlandse reportages/journalistieke producties vanuit een origineel, creatief idee in aanmerking. Reportages in tekst, beeld, video of audio (podcasts); interviews en series bij elkaar horende artikelen of een reeks columns zijn van harte welkom. Eén inzending per magazinemerk. De maker mag zowel een vaste als een freelance medewerker zijn. Stuur uiterlijk 15 september in via www.mercurs.nl.

Deel dit artikel