Kabinet had overname Sandd door PostNL niet mogen goedkeuren
De vergunning die het kabinet in 2019 verleende aan PostNL om concurrent Sandd over te nemen, is ten onrechte verleend. Dat oordeelde het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) donderdag in hoger beroep. Daarmee bevestigt het CBb een eerdere uitspraak van de rechtbank Rotterdam.
De zaak is opmerkelijk omdat PostNL en Sandd al anderhalf jaar één bedrijf zijn. PostNL waarschuwde vorig jaar al dat de fusie niet meer ongedaan kan worden gemaakt.
Toenmalig staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) gaf in 2019 onder voorwaarden toestemming voor een fusie tussen de twee postbedrijven. Na klachten van concurrerende postbedrijven ging de rechter daar in eerste aanleg niet in mee en vernietigde dit besluit. Daarop ging de Staat in hoger beroep.
Volgens Keijzer zou de vijfdaagse postbezorging zonder de overname van Sandd door PostNL niet mogelijk zijn geweest zonder overheidssteun. De fusie was volgens de bedrijven en het kabinet nodig om in een krimpende markt de basispostvoorziening in Nederland vijf dagen per week te kunnen voortzetten.
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) was het daar niet mee eens. Volgens de concurrentiewaakhond kwam de postbedeling niet in gevaar zonder de overname. Wel zou die zorgen voor prijsstijgingen en te weinig concurrentie op de postmarkt.
De bestuursrechter in Rotterdam bepaalde eerder al dat de verleende vergunning onvoldoende onderbouwd was. Keijzer moest met een nieuwe, beter gemotiveerde beoordeling komen.
CBb vindt dat minister zich moet houden aan oordeel ACM
Daar is het CBb het nu mee eens. “De minister is bij zo’n beslissing gebonden aan het oordeel van de ACM”, oordeelt het beroepshof. Met andere woorden: Keijzer had de vergunning niet mogen verlenen, aangezien de ACM er bezwaren tegen had. Het CBb vernietigt de vergunning dus definitief.
Maar dat wil nog steeds niet zeggen dat de overname niet kan doorgaan. PostNL heeft bij de rechtbank van Rotterdam ook een beroep ingesteld tegen de weigering van de ACM. Wanneer daar een uitspraak in volgt, is niet duidelijk. Maar als PostNL gelijk krijgt in die zaak, kan de vergunning er alsnog komen.
Het ministerie spreekt van “een ingrijpende uitspraak” en zal de uitspraak en eventuele vervolgstappen bestuderen. PostNL zegt dat de rechtsgeldigheid van de transactie niet in het geding is en gaat de uitspraak nader bekijken.
Bron: nu.nl