Staking UPM mogelijk voortgezet tot 6 april

De onrust rondom de stakingen bij de Finse papierfabrikant UPM nemen bepaald niet af. Zowel directie, werknemers als vakbonden komen niet of nauwelijks in beweging. Een akkoord lijkt verder weg dan ooit.

Begin februari dachten branche-experts in Finland nog dat het einde in zicht zou zijn voor het cao-conflict bij een aantal fabrieken van UPM. Als nu al over april wordt gesproken, dan is het vooruitzicht dat de komende 5 weken geen papier door UPM wordt geleverd. De Europese grafische industrie maakte zich al zorgen, maar bij een verdere voortzetting van de staking wordt de situatie fors ernstiger. Bedrijven die nu nog spreken van flinke voorraden zullen ook moeten gaan bedenken wat zij gaan doen bij het slinken van hun voorraad.

Intensieve onderhandelingen

Op 24 februari jl. publiceerde UPM op haar website dat er intensief onderhandeld werd. Maar in dezelfde kop van het artikel stond dat de Paperworkers’ Union blijft doorstaken bij een aantal UPM fabrieken. Ze noemden onlangs een exacte datum van 6 april, tenzij een akkoord wordt bereikt. Alles draait om één gemeenschappelijke cao, omdat daarmee alle werknemers samen sterk zouden komen te staan. De directie wil maatwerk, omdat de verschillende fabrieken teveel van elkaar zouden verschillen.

Merkbare gevolgen

In de Benelux regio is het niet makkelijk om een eenduidig beeld van de gevolgen van de situatie op te tekenen. Sommige bedrijven zeggen nergens last van te hebben, omdat ze hun papierbestellingen doen bij bijvoorbeeld Sappi. Andere bedrijven zitten vooral in kleine exclusieve oplages, waarbij de klant zelf het papier aanlevert. En daardoor dus zelf ook geen last ondervinden. Gemiddeld lijkt er geen paniek te zijn rondom de gevolgen van de UPM staking. UPM zegt haar klanten, voor zover mogelijk, te bedienen vanuit haar fabrieken buiten Finland.

Bron: Printmedianieuws

Deel dit artikel