EU opent mogelijkheid voor 0% btw op uitgeefproducten

Door een wijziging van de btw-richtlijn krijgt Nederland de mogelijkheid 0% btw te heffen op bepaalde goederen en diensten, waaronder boeken, dagbladen en magazines in alle verschijningsvormen.

Dinsdag 7 december hebben de ministers van Financiën uit 27 EU-lidstaten unaniem ingestemd met een wijziging van de Europese btw-richtlijn. De wijziging geeft lidstaten meer vrijheid om zelfstandig btw-keuzes te maken. Lidstaten zoals bijvoorbeeld België en Denemarken passen op dagbladen het btw-nultarief toe. Bepaalde lidstaten is dat toegestaan, dankzij uitzonderingen die in het verleden aan hen zijn toegekend. In de gewijzigde btw-richtlijn kunnen voortaan álle lidstaten gebruikmaken van deze uitzonderingen, ook Nederland. De variant van een ‘superverlaagd’ tarief – Luxemburg heft bijvoorbeeld 3% btw op boeken – komt eveneens beschikbaar voor andere lidstaten.

Dat de Europese btw-richtlijn wordt aangepast, betekent niet dat de btw-tarieven in Nederland direct veranderen. Wel ontstaat voor Nederland meer beleidsvrijheid om in de toekomst eigen btw-keuzes te maken. De Europese wetgeving vormt geen belemmering meer om Nederlandse uitgeefproducten in de toekomst eventueel onder een btw-nultarief te brengen. Het demissionaire kabinet steunde de Europese wetswijziging en heeft aangegeven dat nationale keuzes straks een zaak zijn van het nieuwe kabinet.

Deel dit artikel