‘Helft ondernemingen verwacht dat het hybride werken doorzet’
Ongeveer de helft van de ondernemers (47 procent) verwacht dat het hybride werken -dus deels thuis en deels op kantoor- een blijvend onderdeel van het werken bij hun bedrijf wordt. Dat blijkt uit onderzoek van CBS, VNO-NCW, MKB-Nederland, CBS, EIB en KvK voor de periodieke conjunctuurenquête COEN.
‘Past bij eerdere bevindingen’
De bevindingen passen bij eerder onderzoek van de ondernemersorganisaties dat ook al liet zien dat het hybride werken waarschijnlijk een ‘blijvertje’ is.
Voor- en nadelen
Tijdens Corona wordt noodgedwongen veel thuis gewerkt. Dat heeft allerlei voor- en nadelen voor werkenden en de onderneming waar ze werken. Zo kunnen bijvoorbeeld werkende ouders werk- en zorgtaken flexibeler invullen en is er vrijvallende reistijd naar het werk. Ook scheelt het CO2-uitstoot door minder reizen. Aan de andere kant kan minder binding ontstaan in teams en met de organisatie, een hoger ervaren mentale druk en effecten op creatieve processen en innovatie.
Goede afspraken in teams en op de werkvloer
Thuiswerken vraagt volgens VNO-NCW en MKB-Nederland met name goede afspraken op de werkvloer tussen medewerkers en leidinggevende en binnen teams. Uit het eerdere onderzoek bleek dat zo’n tweederde van de bedrijven hier al afspraken over heeft.
Soms geen optie
Bij drie op de tien ondernemers (28 procent) uit de enquête blijkt thuiswerken overigens geen optie vanwege de aard van het werk, zoals werk in de horeca of werk in een fabriek. Een kleine groep (circa 11 procent) verwacht dat hybride werken geen blijvend onderdeel van het werk zal zijn. 14% van de ondernemers kan dit nog niet zeggen.
Bron: MKB Nederland