Hoe bereik & boei je generatie Z met magazinemedia?

Antwoord: met genuinfluencers!

Vorige week werd de grote toekomstbelofte van het influencerschap aangekondigd in onder meer The Guardian en Vogue Business: de genuinfluencer, een combinatie van influencer en het Engelse woord voor oprecht (genuine). Daarnaast publiceerde de Volkskrant deze week de column ‘Voor echtheid en transparantie volg je de genuinfluencer’ over dit onderwerp van Lisa Bouyeure.

Van influencers naar genuinfluencers

De term genuinfluencer komt uit de koker van trendvoorspellingsbedrijf WGSN (formerly Worth Global Style Network), dat er in januari al over schreef. Mede door de pandemie zou de aloude influencerstrategie – het showen van bezittingen en daarmee het aansporen tot kopen – niet langer houdbaar zijn. Het jonge publiek is sociale media steeds meer als nieuwsbronnen gaan gebruiken en wil er worden beïnvloed door kennis en wijsheid. Niet door wat men heeft, maar door wat men kan bieden. Waar de kijker zich het afgelopen decennium gewillig overgaf aan de oogverblindende weelde en gedokterde schoonheid van de Kardashians en consorten, wordt er nu naar echtheid en transparantie verlangd.

Grote merken werken met genuinfluencers

Volgens Vogue Business werken grote merken als Chanel en Mac Cosmetics daarom steeds vaker samen met kleine influencers die niet ook voor allerlei andere bedrijven de boer opgaan. Influencers met een paar honderdduizend volgers (een schijntje in die sector), die hun bekendheid niet te danken hebben aan de nieuwste designertassen, maar aan hun eerlijke posts over maatschappelijke ongelijkheid, geestelijke gezondheid of het klimaat.

Neem bijvoorbeeld Greta Thunberg, zij staat deze maand op de cover van de Scandinavische Vogue, een modeblad dat naast adverteerders ook de activistische Generatie Z moet zien te behagen. Op haar eigen instagram account deelt ze de betreffende Vogue cover met haar volgers.

Zoektocht naar kwaliteit biedt kansen voor magazinemerken

Genuinfluencers zijn meer dan anderhalf jaar actief sinds de Covid-19-pandemie het sociale-mediaspel veranderde. Van een groep consumenten die geïnspireerd wil worden, worden gebruikers van sociale netwerken langzaamaan informatie hongerige mensen, terwijl bekende platforms als Facebook, Instagram of YouTube verzadigd raken met te veel informatie of advertenties. Tegenwoordig zijn mensen meer bereid te betalen voor waardevolle gedeelde inhoud dan tijd te verspillen aan nutteloze platforms of influencers die kwaliteit missen, hetgeen kansen biedt voor magazinemerken.

Meer weten? Lees dan verder in het artikel ‘Dit zijn genuinfluencers: geen verspreiding van inspiratie, wel informatie en educatie’ van magazinemerk L’officiel.

Deel dit artikel