Inschrijving voor SVDJ Accelerator Corporate 2021 geopend

Elk jaar organiseert het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek (SVDJ) de Accelerator Corporate, een programma waarbij teams van mediaorganisaties op zoek gaan naar een concrete innovatieve oplossing binnen de journalistiek. Voor de uitvoering van de experimenten is 750.000 euro subsidie beschikbaar gesteld. De inschrijving voor de 2021 editie is geopend voor nieuwe deelnemers, aanmelden kan tot 15 maart 2021. Ook de leden van de Magazine Media Associatie (MMA) worden van harte uitgenodigd zich aan te melden.

Het programma

Het programma van de Accelerator Corporate is opgezet voor gevorderde vernieuwers binnen de journalistiek en is niet alleen een investering in een idee, maar ook in een team en organisatie als geheel. Het omvat een intensieve begeleiding, sprints en experimenten van april tot december 2021. Om de experimenten in goede banen te leiden, gaan de teams aan de slag met de nieuwste innovatiemethodes, krijgen ze begeleiding van experts uit de sector en ontvangen ze subsidie bij de uitvoering. Ook krijgen ze toegang tot het uitgebreide netwerk van SVDJ, met allerhande potentiële pilotpartners, klanten en gebruikers. Tegenover deze goedgevulde gereedschapskist staat een strak programma, ingedeeld in maandelijkse sprints, waarin er veel van de teams verwacht wordt.

De subsidie

Binnen het Accelerator Corporate programma subsidieert het SVDJ de externe kosten van de experimenten. Van A/B-testen en prototypes bouwen tot het houden van betrouwbare klantinterviews: alles is mogelijk. Per team wordt samen met het SVDJ bepaalt wanneer welke stap genomen moet worden en wat voor begroting daarbij past. Daarbij wordt één gouden regel gehanteerd: alle kosten moeten ten goede komen aan een zo effectief en efficiënt mogelijk experiment.

Vorige deelnemers

In 2020 zijn drie organisaties gestart in de Accelerator Corporate. Nu.nl is gestart met automatische nieuwsupdates in audio, wat nu wordt uitgebreid naar verschillende andere titels. De Volkskrant experimenteerde met nieuwe vertelvormen om loyaliteit onder gebruikers te verhogen, wat nu op de hele redactie wordt doorgevoerd. VPRO bouwde een nieuw archief voor Tegenlicht op basis van kunstmatige intelligentie, wat een blauwdruk moet vormen voor de gehele omroep.

Aanmelden

De inschrijfperiode voor de Accelerator Corporate staat open tot 15 maart 2021. Alle aanmeldingen worden beoordeeld op randvoorwaarden en inhoudelijke criteria door het SVDJ. Meer informatie over het programma en de mogelijkheid tot aanmelden vind je op de SVDJ website via onderstaande button.

Meer informatie & aanmelden

Over het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek

Het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek stimuleert de kwaliteit, diversiteit en onafhankelijkheid van de journalistiek door met geld, kennis en onderzoek de vernieuwing van de journalistieke infrastructuur in Nederland te bevorderen. Dit gebeurt onder meer door subsidieregelingen, onderzoek en door het organiseren van evenementen op het gebied van innovatie, onderzoeksjournalistiek en regionale en lokale journalistiek. Het Stimuleringsfonds ontvangt als zelfstandig bestuursorgaan (ZBO) jaarlijks een bijdrage van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, waaruit alle activiteiten worden gefinancierd.

Deel dit artikel