Coronaverlof

Is de invoering van coronaverlof voor werkende ouders nodig, nu de scholen langer dicht blijven? AWVN maakte een rondgang langs haar leden en merkte dat zij al veel doen om medewerkers met kinderen te ondersteunen. Toch blijven er schrijnende situaties over waar niet zomaar een oplossing voor is.

Het demissionaire kabinet heeft besloten de scholen tot zeker 8 februari dicht te houden. Een hard gelag voor veel mensen, want hoe houd je alle ballen in de lucht als je kinderen moet opvangen, verantwoordelijk bent voor thuisonderwijs en het werk ondertussen doorgaat? AWVN maakte een ronde langs haar leden en vroeg wat werkgevers doen om medewerkers met kinderen te ondersteunen. De voorbeelden zijn talrijk. Toch blijven er schrijnende situaties over waar niet zomaar een oplossing voor is. AWVN ijvert daarom bij het demissionaire kabinet voor de invoering van tijdelijk coronaverlof.

Een paar dagen arbeid en zorg combineren? Dat lukt de meeste mensen wel. Maar nu we in de tweede lockdown binnen een jaar terecht zijn gekomen en de schoolsluiting nog een maand langer duurt dan gedacht, is de rek er bij veel ouders uit. Dat merken werkgevers ook. Ze zien werknemers met schoolgaande kinderen worstelen om hun werk af te krijgen of op tijd (digitaal) aanwezig te zijn. Complex zijn ook de situaties waarin ouders buitenshuis moeten werken, omdat zij een baan hebben in de gezondheidszorg, de maakindustrie, een supermarkt of de logistiek, waardoor de zorg vrijwel volledig op de schouders van de thuiswerkende ouder terechtkomt. In eenoudergezinnen vallen werk en zorg überhaupt niet te spreiden en komen alle lasten op één paar schouders. Gevolg is dat ook werknemers zonder schoolgaande kinderen onder druk komen te staan, omdat zij voor hun collega’s inspringen. Zo ontkomt bijna niemand aan de gevolgen van de schoolsluiting.

Lees hier het gehele artikel Zo helpen wij werkende ouders de lockdown door.

Deel dit artikel