In memoriam Hans Verstraaten (1958 – 2020)

“Ik wilde dit: de beste hoofdredacteur van het land worden, zijn en blijven.”

Op 29 december 2020 is Hans Verstraaten plotseling overleden. Hij was een van de beste hoofdredacteuren van ons vak en een gevierd columnist. In 1999 werd hij gekozen tot Hoofdredacteur van het Jaar en ontving hiervoor de Mercur. In die tijd was hij hoofdredacteur van Nieuwe Revu. Van 1989 tot 2001 leidde hij het weekblad waarvan hij weer een succes maakte en dat een grote kweekvijver voor talent werd. Na Nieuwe Revu was hij onder meer hoofdredacteur van Management Team, hoofdredacteur voor de autobladen van Pelican Media/Hearst, columnist voor RetailTrends en sinds 2006 schreef hij wekelijks een column voor Libelle.

Marcel ten Holte, directeur/eigenaar RetailTrends: “Na zijn vertrek bij Nieuwe Revu heb ik 21 jaar intensief met Hans samengewerkt. Eerst als hoofdredacteur van Management Team en daarna vanaf het prille begin bij RetailTrends. Met zijn overlijden verliest Nederland een van de beste hoofdredacteuren en columnisten die ons land rijk is.”

Sinds 2006 schreef Hans een wekelijkse column in Libelle. Hoofdredacteur Hilmar Mulder schreef over hem: “Hij was zelfverklaard de onhandigste man van Nederland en raakte met zijn droge humor en hilarische anekdotes de juiste snaar bij vele Libelle-lezeressen. Hij was ontwapenend eerlijk, spaarde zichzelf niet in zijn verhalen en was in velerlei opzichten een aimabele en bescheiden man.” Die toon was heel kenmerkend voor Hans Verstraaten. In 2016 zette hij het Mercurs-gala in het DeLaMar Theater op zijn kop, met een column over het thema van de avond ‘Ode aan de Makers’. Bladenmakers dus. Verstraaten sprak uit dat hij bang was dat door de digitalisering van de wereld, het ambacht van bladenmaker zou verdwijnen, het beroep dat in de toekomst alleen nog te vinden zou zijn op braderieën naast de rietvlechter, glasblazer en de putjesschepper. Lees hier zijn hilarische column.

Hans Verstraaten was in de Nieuwe Revu-tijd een leermeester voor vele succesvolle redacteuren en bladenmakers, die nu in het vak shinen. Leon Verdonschot, die jarenlang onder hem heeft gewerkt zei: “We hebben een tijdschrifticoon verloren. Toen Hans in 1989 aantrad, was zijn doel simpel: de beste hoofdredacteur van Nederland worden, en van Nieuwe Revu het beste tijdschrift van het land maken. Twee jaar geleden schreef Hans dit verhaal voor ons, waarin hij terugblikte op zijn gloriejaren bij Nieuwe Revu.”

Deel dit artikel