Mercur Reportage van het Jaar 2019: podcasts met de journalisten achter de reportages

Journalisten Lex Boon en Eva Hoeke zijn met hun reportages ‘Mr. Kaor’ & ‘Of ik Jos B. haat?’ beiden genomineerd voor een Mercur in de categorie Reportage van het Jaar 2019. Lex Boon wist met zijn reportage voor PS van de Week de felbegeerde titel in de wacht te slepen. Blendle interviewde ze voor de podcastserie ‘Makers Kwartier’.

Lex Boon, journalist achter de winnende reportage ‘Mr. Kaor’

Al minstens 12 jaar lang krijgt Hotel Spaander in Volendam bijna elke dag een postkaart met deze nogal vreemde tekst:
Dear Sirs: How are you and how is the weather? Thank you very much – for sending me some informations – the other day. Please give my best regards – to all members. Yours faithfully MR. KAOR NEDERLAND

Alleen: niemand weet waarom deze brieven worden verstuurd. Journalist Lex Boon kreeg deze brieven onder ogen en wist dat hem maar één ding te doen stond: op zoek naar deze mysterieuze Mr. Kaor.

Hij schreef daar voor PS van de Week (Parool / DPG Media) de reportage ‘Mr. Kaor’ over en werd daarmee de winnaar van de Mercur Reportage van het Jaar 2019.

Luister de podcast met Lex via Spotify of Apple Podcasts.

Eva Hoeke, journalist achter de genomineerde reportage ‘Of ik Jos B. haat?’

11 augustus 1998, Brunssummerheide. In een dennenbosje wordt het levenloze lichaam gevonden van het jongetje dat de avond ervoor was verdwenen van een vakantiekamp. Het is het lichaam van de 11-jarige Nicky Verstappen. Het duurt dan 20 jaar voordat er beweging in de zaak komt. De politie maakt in de zomer van 2018 bekend dat er een DNA-match is met een mogelijke dader. Kort daarna wordt verdachte Jos B. opgepakt.

Journalist Eva Hoeke sprak met Femke Verstappen, de zus van Nicky, over die periode tussen 1998 en 2018 en schreef er een aangrijpend verhaal over in VIVA. Het verhaal van Eva werd genomineerd voor de Mercur Reportage van het Jaar 2019.

Luister de podcast met Eva via Spotify of Apple Podcasts.

Deel dit artikel