Het ultieme vakantiegevoel: zomerboeken en specials

De zomer is voor iedereen, of je nou thuisblijft of op reis gaat, bij uitstek de periode om te ontspannen. Meer tijd voor ontspanning betekent ook meer tijd om te lezen, dat zien we jaarlijks terug in de losse verkooppiek. Uitgevers spelen steeds vaker op deze gunstige periode in door met een speciale, dikkere uitgave van hun magazines te komen of geven daarnaast zomer-/vakantieboeken uit.

Uit het onderzoek Mediagebruik tijdens de zomer, No Ties 2019 van Sanoma blijkt dat magazines een typisch vakantiemedium zijn. Zowel thuisblijvers, vliegvakantiegangers als mensen die met de auto op vakantie gaan kopen meer magazines. 43% koopt tijdschriften voor of tijdens een autovakantie, 18% koopt extra tijdschriften als hij/zij thuisblijft tijdens de vakantie en 25% koopt op het vliegveld magazines. Het is dan ook niet voor niets dat de losse verkoop van tijdschriften in de zomer tot wel 30% stijgt.

Meer magazines tijdens de zomervakantie

Magazinemedia is het enige medium dat (veel) meer wordt gebruikt op vakantie. Vooral vrouwen in de leeftijd 30-49 jaar lezen er flink op los: 66% geeft aan vaker tijdschriften te lezen als ze op vakantie is. Redenen hiervoor liggen vooral in het feit dat magazines makkelijk kunnen worden meegenomen en dat de ‘lichte’ content van een tijdschrift past bij de vakantiestemming. Het lezen van een tijdschrift bij het zwembad wordt zelfs als geluksmoment ervaren door 51% van de vrouwen.

Stijgende lijn in aantal zomer-/vakantie specials & boeken

De vakantiespecial en het zomer-/vakantieboek bestaat al jaren en vindt zijn oorsprong in het jongerensegment, denk aan de Donald Duck & Tina specials. Met het oog op de losse verkooppiek in de zomer komen er tegenwoordig steeds meer zomergerelateerde specials en vakantieboeken in het gossip en glossysegment bij. De uitgaven staan vol met o.a. diepte-interviews, lange leesverhalen, strips, puzzels, fotoseries en vakantietips.

Zomer-/vakantieboeken van 2019

Hieronder vind je een greep uit de zomer-/vakantieboeken die tot nu toe verkrijgbaar zijn:

Deel dit artikel