BTW

Tsjechië volhardt in blokkeren van btw-verlaging digitale media

Een jaar nadat Tsjechië haar eerste veto uitsprak tegen het Europese voorstel om de btw op e-publicaties te kunnen verlagen, doet Tsjechië dat vandaag opnieuw.

Het Europese voorstel dat lidstaten de mogelijkheid biedt om de btw-tarieven op digitale publicaties te verlagen naar het tarief van gedrukte publicaties, was opnieuw geagendeerd voor de Europese Raad van Ministers. In aanloop naar de Raad was er hoop op een politiek akkoord ontstaan, mede omdat de druk op Tsjechië fors was opgevoerd.

Tsjechië volhardde echter in de Raadsvergadering in haar blokkade, waardoor de vereiste unanimiteit niet kon worden bereikt. Meerdere lidstaten spraken daar hun afkeuring over uit, waaronder Nederland.

De Tsjechische minister van Financiën heeft instemming met het voorstel over e-publicaties afhankelijk gemaakt van de besluitvorming over een ander btw-voorstel, dat dient om btw-fraude tegen te gaan. Zolang over dat laatste voorstel geen overeenstemming is, lijkt Tsjechië de blokkade rond e-publicaties in stand te willen houden.

De hoop op het vinden van een politiek akkoord om een btw-verlaging voor e-publicaties mogelijk te maken, is daarom nog niet vervlogen. Het is echter volstrekt onduidelijk op welke termijn een akkoord bereikt kan worden.

Deel dit artikel