Btw

Akkoord over Europees btw-voorstel dichterbij

Vrijwel alle Europese ministers van Financiën lieten zich vandaag positief uit over de verlaging van de btw op digitale publicaties.

Vandaag besprak de Raad van Ministers (ECOFIN) het voorstel tot wijziging van de Btw-richtlijn om de btw-tarieven voor digitale publicaties te kunnen harmoniseren met die van gedrukte varianten.

Jeroen Dijsselbloem
Minister Jeroen Dijsselbloem bracht naar voren dat in Nederland al heel lang wordt gevraagd naar de mogelijkheid om het verlaagde tarief te mogen toepassen op digitale publicaties. Nederland schaart zich daarom achter de wijziging zoals deze nu op tafel ligt. Wat Dijsselbloem betreft kan een Europees akkoord niet snel genoeg bereikt worden.

Btw-nultarief
Het Europese voorstel geeft alle lidstaten de vrijheid om op zowel fysieke als digitale publicaties het verlaagde, het superverlaagde of zelfs het nultarief toe te passen. Dat ook lidstaten die nu geen superverlaagd of nultarief kennen de mogelijkheid krijgen die tarieven te hanteren voor fysieke en digitale publicaties, kan nog niet op het begrip van alle lidstaten rekenen. De Europese discussie over het voorstel zal zich in de komende periode waarschijnlijk rond deze kwestie concentreren.

Lees verder op de NUV website

Deel dit artikel