Pulitzer

Pulitzerprijs nu ook voor tijdschriftproducties

De Pulitzer Prize, een prijs voor de beste Amerikaanse literatuur, kunst en journalistieke dagbladproducties, stelt zich na een proef van twee jaar ook open voor tijdschriften. Sinds 2015 waren twee categorieën opengesteld voor tijdschriften – nu mogen tijdschriften in alle categorieën insturen.

De Pulitzerpijs-organisatoren stellen dat de verschillen de laatste jaren toch al zijn vervaagd: veel tijdschriften brengen, net als kranten, dagelijks commentaar en nieuws. Amerikaanse nieuwszenders mogen als vanouds niet insturen. De prijs is bovendien enkel bedoeld voor producties die in Amerikaanse nieuwsmedia zijn gepubliceerd.

De Pulitzerprijs werd in 1917 voor het eerst uitgereikt. Naamgever Joseph Pulitzer regelde in zijn testament de basisvoorwaarden voor de prijs. De jaarlijkse prijzenregen moest de journalistiek verder brengen en verheffen.

Ook nu blijft “de waarde van het woord en serieuze berichtgeving” leidend voor potentiële winnende producties. De voorwaarden zijn sinds de openstelling aangepast en online gepubliceerd. Tijdschrijften mogen vanaf december inzenden voor de Pulitzer-editie van 2017.

Deel dit artikel