Nieuw voorstel Europese Commissie voor Auteursrechtrichtlijn

Op 14 september jl. hebben eurocommissarissen Ansip en Oettinger een nieuwe richtlijn gepresenteerd inzake auteursrecht als onderdeel van haar Digital Single Market strategie. Het voorstel kent voor uitgevers twee belangrijke elementen: een uitgeversrecht en de ‘reparatie’ van de HP Reprobel-zaak. Nieuwsuitgevers krijgen een nieuw naburig recht, het zogenaamd Publisher’s Right. Het uitgeversrecht beoogt, in aanvulling op het auteursrecht, de positie van uitgevers ten opzichte van derden te versterken zodat uitgevers met marktpartijen partnerships kunnen aangaan gericht op het hergebruik van content. Ook krijgen lidstaten de mogelijkheid om uitgevers mee te laten delen in de inkomsten uit auteursrechtelijke heffingen zoals Reprorecht en Thuiskopie.

Het is een voorstel van de Europese Commissie dat eerst in het Europees Parlement behandeld moet worden en daarna in de lidstaten worden geïmplementeerd. Duidelijk is dat in dit voorstel de Europese Commissie het belang van uitgevers in een gezonde markt voor creatieve industrie onderkent.

Het NUV zal in de komende periode de voorstellen zorgvuldig bestuderen. Vanuit Brussel behandelen de Europese koepelorganisaties EMMA, ENPA, FEP en NME dit dossier actief namens alle betrokken partijen. Zie onderstaand de link naar het gezamenlijke persbericht van voornoemde koepelorganisaties.

Persbericht

Deel dit artikel