
Kom ook naar de NUV Academy praktijkbijeenkomst: ‘Contentcuratie waar Google stopt’
De uitdaging: contentcuratie is een van de belangrijkste digitale trends van het moment. Uitgevers, redacteuren en marketeers kunnen zich beter dan sites als Facebook, Pinterest en Flipboard onderscheiden via curatie.
In onze gedigitaliseerde wereld is er informatie in overvloed. De hoeveelheid digitale informatie in de wereld verdubbelt iedere 48 uur! Voor redacties betekent dat dat zij, naast de eigen contentproductie, meerwaarde moeten toevoegen voor hun afnemers door relevante selecties en nieuwe combinaties uit bestaande content. De redacteur is specialist op zijn vakgebied. Hij overziet welke bronnen relevant en betrouwbaar zijn en weet de lezer te verrassen met informatie die hij eigenlijk niet zocht, maar wel moet kennen. Allemaal zaken die Google met zijn algoritmes niet kan bieden. Goede contentcuratie draagt bij aan de autoriteit van de redacteur en zijn merk.
Google, Twitter, Feedly: allemaal soorten curatietools. Echte contentcuratie begint waar Google stopt. In één middag leer je hoe je systematisch meer kwaliteit en verrijking toevoegt aan contentcuratie. De bijeenkomst is sterk praktijkgericht, er is veel ruimte om ervaringen op dit gebied met collega’s van andere bedrijven te delen.
Wat levert ‘Contentcuratie waar Google stopt’ op?
- Inzicht in de verschillende vormen van contentcuratie
- Curatie is geen diefstal; wat mag wel en wat mag niet?
- Contentcuratie volgens het vijfstappenplan
- Creatie versus curatie
Praktisch
Voor wie? Iedereen die regelmatig online publiceert
Wanneer? Maandag 23 mei 2016, 13.00-17.00 uur
Waar? Nederlands Uitgeversverbond (NUV), Hogehilweg 6, Amsterdam
Kosten?* Gratis voor MVW-leden; NUV-leden betalen € 160,-; niet-leden betalen € 320,-. Prijzen excl. btw.*
Programma
13.00 Registratie en ontvangt
13.15 Waarom contentcuratie?
Het aanbod van informatie is nog nooit zo groot geweest als op dit moment. Tegelijkertijd is er meer vraag naar content dan ooit. De redactie is de gids die zijn gebruikers een juiste, transparante en verrijkte selectie uit weet te serveren: vertel wat belangrijk is en waarom.
13.45 Contentcuratiemodellen
Bij contentcuratie denken we vaak aan aggregatie: het verzamelen en doorgeven van links naar relevante sites. Je kunt echter veel meer waarde toevoegen. Leer aan de hand van praktijkvoorbeelden over verschillende curatiemodellen en formats.
14.45 Pauze
15.00 Naar verrijkte curatie in vijf stappen
Contentcuratie begint bij het vaststellen voor wie je waarover publiceert. We doorlopen in vijf stappen het curatieproces. We behandelen veel praktijkvragen uit de praktijk, zoals waar begin je, hoe pak je het aan, welke bronnen selecteer je, wat mag je cureren, welke tools helpen je verder etc.?
16.00 Contentcuratie in de praktijk
Case 1: Reed Business Information, door Joost Beekman, redacteur nieuwe media
Case 2: WPG, door Wouter van der Meulen, uitgever VN en Runnersworld
16.40 Vragen/discussie en wrap up
17.00 Afsluitende borrel
Informatie
Voor meer informatie neem je contact op met Linda Wit, telefoon 020 – 430 91 65.
Inschrijfformulier
Trainer
De praktijkbijeenkomst wordt geleid door Jeroen Cnossen. Jeroen heeft ruime ervaring als uitgever en zelfstandig mediaconsultant en adviseert en begeleidt mediabedrijven in de transformatie naar crossmediale mediabedrijven. Volgens hem draait het moderne mediabedrijf om content. Het is aan de uitgever welke lezer of gebruiker, met welke boodschap in welke vorm op welk tijdstip bereikt wordt. De praktijkbijeenkomst ‘Contentcuratie waar Google stopt’ is een vervolg op de eerder door Jeroen Cnossen ontwikkelde incompanytraining voor Reed Business.
“[…] zeer relevant en leerzaam. Vooral gaan toepassen, zou ik zeggen!”
(Kees van Dooren, redacteur Boerderij)