BTW

Geen naheffing door Belastingdienst bij btw-verhoging

Als het verlaagde btw-tarief op 1 januari wordt verhoogd van 6 naar 9 procent, zal de Belastingdienst niet gaan naheffen op in 2018 betaalde prestaties die pas in 2019 plaatsvinden.

Het kabinet wil ondernemers niet belasten met extra administratieve lasten bij de aangekondigde verhoging van het verlaagde btw-tarief van 6 naar 9 procent. Van naheffing zal daarom geen sprake zijn.

Dat betekent dat voor abonnementen op bijvoorbeeld dagbladen en magazines die in 2018 zijn betaald, maar waarvan (een gedeelte van) de prestatie in 2019 wordt geleverd, op de volledige prestatie het oude verlaagde btw-tarief van 6 procent mag worden toegepast. Pas voor betalingen vanaf 1 januari 2019 geldt het 9%-tarief.

Het ministerie van Financiën kan op dit moment nog niet zeggen of het versturen van een factuur in 2018 voldoende is voor toepassing van het verlaagde tarief of dat die factuur ook daadwerkelijk volledig voldaan moet zijn op uiterlijk 31 december aanstaande.

Prinsjesdag

Het kabinet is van plan om de btw-verhoging op te nemen in het Belastingplan 2019 dat op Prinsjesdag van dit jaar openbaar wordt. Op dat moment worden meer details van de overgangsregeling bekendgemaakt. De Tweede en Eerste Kamer moeten vervolgens nog akkoord gaan met de btw-verhoging.

Deel dit artikel